Jak si připravit kávu v moka konvičce?
22. 5. 2020
Káva připravovaná v moka konvičce má intenzivní, vydatnou chuť připomínající espresso. Nápoj je bez crémy. O to víc si však vychutnáváte jeho tělo, bez typické předehry kávového oleje.
Příprava kávy v moka konvičce vás nesvazuje k jednotvárné chuti. Rychlostí ohřevu a jeho předčasným utlumením dokážete ovlivnit extrakci a výsledný požitek.
Velkým plusem je to, že si tuto kávu můžete připravit kdekoliv, kde máte možnost ohřevu: v kanceláři, doma, na dovolené, dokonce i pod stanem, všude chutná výborně.
V našem e-shopu www.eshop.crosscafe.cz si můžete objednat moka konvičku Bialetti Fiammetta na 3 šálky.
Jakou kávu použít?
Pro tento způsob přípravy doporučujeme kávu Yrgalem praženou na filtr. V našem e-shopu si můžete objednat kávu už námi čerstvě namletou.
Káva Yrgalem je 100% Arabika z Etiopie. Vyniká květinovou chutí s tóny po bergamotu a medu, mimořádnou kyselinkou a citrusovým koncem.
Perfektně se její tóny chutí rozvinou při přípravě v moka konvičce.
Postup přípravy:
Na 3 šálky moka kávy potřebujete 15 g kávy a cca 160 ml vody. Sítko na kávu by mělo být vždy plné, zarovnané po okraj.
- Naplňte varnou nádobu studenou filtrovanou vodou po spodní okraj přetlakového ventilu.
- Kávu si namelte na středně hrubo. Jemněji než pro french press a hruběji než na přípravu espressa v kávovaru.
- Vsypte umletou kávu do sítka. Kávu neutlačujte, pouze nasypte a sklepáním zarovnejte s okrajem.
- Před usazením horní části zkontrolujte, že těsnění horního dílu i okraj spodní části konvičky jsou čisté.
- Sešroubujte oba díly a lehce dotáhněte.
- Položte moka konvičku na středně velký plamen.
- Jakmile hladina kávy vystoupá v horním dílu po ústí hubičky (cca 2/3 objemu), konvičku odstavte z plamene. Toto je nejdůležitější okamžik pro výslednou chuť. (Pokud konvičku neodstavíte a necháte vodu vespod úplně vyvařit, káva bude přepálená.)
- Vypněte ohřev a kávu můžete servírovat.
- Dobrou chuť!
Věděli jste, že:
- Moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Alfonso Bialetti. Jeho inspirací byla parní přeprava mýdlových bublin v prádelně.
- Nejjemnější moka kávu připravíte ve vodní lázni. Konvičku postavíte ne přímo na plamen, ale do nádoby s vroucí vodou.
- Přestože jsou na trhu moka konvičky z nerezu, hliník je stále nejlepším materiálem. Dokonale vede teplo a káva z něj chutná lépe.
- Ke koloritu užívání moka konviček patří i nahnědlá patina, která se tvoří na vnitřních plochách. Nikdy ji nedrhněte, ale ponechte zrát a hrubnout.