Napsali o nás: Kávová kultura se mění, Češi propadají chutím Norů, říká hlavní pražič
Češi pomalu ale jistě propadají kouzlu filtrované kávy tak, jako její norští milovníci. Pro CZ TEST to řekl hlavní pražič Michal Král z CrossCafe. Rozmach zaznamenává konzistentně ve všech pobočkách po celé České republice...
Jak jste se ke spolupráci s CrossCafe vůbec dostal?
Mnoho let zpátky ode mě koupil Luboš Martínek, tehdejší ředitel CrossCafe, kávovar do kanceláře. Přišlo mi jako dobrý nápad doručit mu kávovar osobně. V průběhu let jsme začali pro CrossCafe dělat servisy strojů, dodávat kávu a kávovary. Uplynul od té doby už celkem čas, ale v kanceláři mají pořád ten stejný kávovar!
Kavárenský řetězec CrossCafe pochází z Plzně, ale má své silné zastoupení také v ostatních regionech včetně Prahy. Vnímáte rozdílnosti v poptávce a kávové kultuře ve větších městech v porovnání s těmi menšími?
Co se týče našeho zákazníka, myslím, že je celkem konzistentní napříč regiony. Ale aktuálně to hodně testujeme na filtrované kávě. Pomalu ji zavádíme na kavárnách a občas nás překvapí, kde funguje dobře a kde ne. Většinou s tím ale nemá co dělat velikost města, ale spíš to, jaký zákazník do kavárny chodí.
Kde na světě podle vás chutná káva nejlépe? Jaká země je podle vás kávovou velmocí?
Káva je podle mě vždy hlavně o okolnostech, při kterých ji pijeme. Nejlépe tedy chutná tam, kde k ní máme dobrou společnost a krásné prostředí. Pokud se ptáte na kávovou velmoc, podle mě je to aktuálně Kolumbie. Určuje hodně nových trendů ve zpracování a kvalitě. Zároveň je třetí zemí v objemu produkce.
Jak si vedeme my Češi s kvalitou kávy v porovnání se světem?
Osobně si myslím, že jsme vysoko nad průměrem. Je to ale těžké hodnotit, protože pro každou zemi je měřítkem kvality něco jiného. Všude se pije něco jiného, u nás to je hlavně káva s mlékem. Špatně se to porovnává například s Norskem, kde je hlavní káva ta překapávaná. Kde ale máme určitě rezervy, je servis, tam totiž může kavárna hodně ztratit nebo naopak získat. Při skvělém servisu totiž odpustíme i různé nedostatky.
Před pražením kávy jste se více než 10 let věnoval technologiím. Co si pod tím mám představit?
Dováželi jsme, prodávali a servisovali vybavení kaváren a restaurací. Především kávovary, mlýnky a různá příslušenství. V nabídce jsme ale také mělo kávovary na doma - prostě vše, co potřebujete k přípravě dobré kávy.
Jaké novinky s CrossCafe Pražírnou chystáte? Jaká máte ambice a plány pro příští rok?
Příští rok bych Pražírnu rád vzal na kávový festival mimo Českou republiku, a tím vyzkoušel, jakou máme šanci jinde. Jak u domácích zákazníků, tak i u B2B zákazníků. Ta největší událost je třeba příští rok v Dánsku. Příští rok bych také rád udělal kapsle pro kávovary. Jsou velmi populární, jde s nimi udělat skvělá káva, když jsou dobře promyšlené...
ZDROJ: https://www.cz-test.cz/clanek/kavova-kultura-se-meni-cesi-propadaji-chutim-noru-rika-hlavni-prazic#