Novinky Poslední franchisantem, který přibyl do naší rodiny, byla Carmen

Poslední franchisantem, který přibyl do naší rodiny, byla Carmen

23. 4. 2021

Váháš, zda jít do franchisingového podnikání? Přečti si rozhovor s Carmen Löschenkohlovou, poslední franchisantkou, která přibyla do naší rodiny CrossCafe a rozšířila tak naší síť o kavárnu v Táboře.

1. Je to rok, co jsi se stala držitelkou licence CrossCafe. Proč jsi se rozhodla právě pro koncept kavárny ve formě franchisingu?
Jsem velkým milovníkem kávy a vždy jsem měla ke kavárenskému prostředí blízko, avšak se to neslučovalo s mým vzděláním, které jsem sice vystudovala, ale věnovat jsem se mu nechtěla. Proto pro mě byla franchisa nejlepší volbou. Byla to pro mě příležitost dělat něco, co by mě naplňovalo. Zároveň jsem si plně uvědomovala, že bez franchisora, bych nikdy nebyla schopna dojít k takovému cíli, protože mé zkušenosti byly nulové. 

2. V čem je Ti koncept CrossCafe blízký? Jaké máš s CrossCafe společné hodnoty?
Díky CrossCafe jsem poznala lidi, kteří se stali součástí jak mého pracovního života, tak i osobního. Lidi, na které se můžu vždycky obrátit a lidi, u kterých mám vždycky otevřené dveře. Motto CrossCafe zní? ,,Pro lepší den" a já zde potkala lidi, kteří mi ten den lepší dělají!

3. Co na Tebe čekalo na začátku spolupráce?
Začátek spolupráce s CrossCafe bylo pro mě velkým překvapením, jelikož jsem měla zkušenosti s jiným franchisovým konceptem, kde šlo především a hlavně o finance. Jednání s CrossCafe bylo o mě – jaká jsem, jak si to celé představuji, jestli jsem připravená na velikou psychickou a fyzickou zátěž. Musím říct, že naše domlouvání s CrossCafe bylo celkem rychle, měla jsem zmapovanou velkou část provozoven, tak jsem nějakou představu o provozu měla, ale jen ze strany hosta. Vyprosila jsem si týdenní návštěvu na plzeňské kavárně, abych měla opravdu představu do čeho jdu. Čekal mě týden, kde jsem dostala odpovědi na všechny otázky a já věděla, že tohle je ta cesta, kterou se chci vydat. Poté všechno začalo! Nastoupila jsem opět na nejvytíženější kavárnu a začala hra s časem, kdy jsem měla dva měsíce na to se všechno naučit. Měla jsem velké obavy, že to vše nestihnu do otevření mé vlastní kavárny, ale dostala jsem se skvělého a trpělivého týmu, který mi je nápomocný i teď. 

4. Rozjezd vlastního podnikání je vždy náročná záležitost a zejména pak v době pandemie koronaviru. Jak velká byla podpora ze strany franchisora?
Kavárnu jsme slavnostně otevřeli 2. 3. 2020, měla jsem neskutečnou radost, jak se kavárně daří a jaký je zájem. Situace kolem covidu začala houstnout, ale my měli stále plno. 15.3.2021 v 6:00 mi volal ředitel společnosti s informací, že jsme zavřeni a nesmím už kavárnu otevřít. Musím říci, že tuhle šílenou situaci jsem opravdu dlouho rozdýchávala, protože všechny ty přípravy byly rázem k ničemu. V tu chvíli by mě ani nepadlo, že tenhle stav bude trvat ještě rok a kavárna bude spíše v režimu výdejního okénka než plnohodnotného režimu. Podpory se mi v tuto chvíli dostalo ve všech směrech, až se popravdě divím, že mi ještě někdo bere telefon. :)

5. Jsi velice mladá, jedná se pro Tebe o první podnikatelskou zkušenost? Doporučila bys CrossCafe jako vhodný koncept pro začínající podnikatele?
Doporučila bych to všema deseti!!! Vyrůstala jsem v podnikatelské rodině, tak jsem nějakou představu o tom, co obnáší podnikání měla, ale je opravdu rozdíl, když řešíte problém z firmy u oběda, než když je musíte řešit vy osobně. Celkově si myslím, že díky tomuto konceptu jsem se stala podnikatelem v takovém věku, nebudu lhát neměla jsem o plno věcech ani tušení, že existují, vlastně jsem neměla ani tušení, co všechno je třeba zařídit, než si dám první kávu ve své kavárně. V tomhle směru jsem viděla největší výhodu franchisy, protože já se zaměřila jen na provoz, zbytek zařídilo CrossCafe a já už dala jen konečný souhlas. 

6. Na co se dle Tvojí zkušenosti mají připravit žadatelé o licenci CrossCafe?
Bude to mazec! Dodnes si pamatuji, jak mě rozhodilo, když mi výrobářka v 5:30 vrátila croissanty, že jsem je blbě naplnila a nesplnila jsem standarty CrossCafe. Je to náročné, než se člověk naučí všechny receptury a bude vše na 100 %. Já měla to štěstí, že jsem se opravdu dostala do úžasného týmu, který mi byl velice nápomocný. Všichni věděli, kdo jsem, na jak dlouho budu a kolik času na to mám. Byl to kolotoč, kdy jsem stála na kavárně a na mobilu mi skákalo neskutečné množství e-mailu kvůli kavárně v Táboře. Bude to náročné, ale stojí to za to!

7. Jaký Tvůj oblíbený produkt bys doporučila našim hostům?
Jednoznačně bych doporučila Flat withe a můj milovaný jogurt s broskví

SPLŇ SI I TY SVŮJ SEN A OTEVŘI SI VLASTNÍ KAVÁRNU!
Více informací o franchisingu a podmínkách otevření si vlastní kavárny najdeš zde.