Příprava kávy ve French pressu
3. 7. 2020
Káva připravená ve French pressu je charakteristická výrazným, plným tělem a dlouhotrvající chutí.
Tato alternativní příprava kávy pochází z Francie a svou historií sahá až do poloviny 19. století. Patří k nejjednodušším způsobům přípravy kávy. Výhodou French pressu je nízká pořizovací cena, snadná a rychlá příprava, jednoduchá údržba, žádné další náklady na přípravu (filtry).
Na našem e-shopu najdete French press s dvojitým filtračním systémem o objemu 350ml od firmy Time more, která perfektně skloubila styl, funkčnost i kvalitu výrobku.
Pro přípravu French press se skvěle hodí ovocné kávy s lehkým tělem. Z naší nabídky káv je Yrgalem skvělou volbou. Káva Yrgalem je 100% Arabika z Etiopie. Vyniká květinovou chutí s tóny po bergamotu a medu, mimořádnou kyselinkou a citrusovým koncem.
V našem e-shopu si můžete objednat kávu už námi čerstvě namletou.
Postup přípravy:
Pro přípravu kávy ve French pressu použijeme nahrubo namletou kávu, strukturou podobnou instantní kávě. Nejlepší je čerstvě namletá káva těsně před přípravou.
Ideální je french press předehřát prolitím horké vody.
- Do konvičky o objemu 350ml – 2 šálky nasypeme 21g namleté kávy. (Pro konvičky jiného objemu použijte přepočet 6g/100ml)
- Kávu zalijeme těsně nad její hladinu horkou filtrovanou vodou. Nikdy ne vařící vodou, která v kávě zničí cenné a zdravé oleje a aroma. Voda by měla dosahovat ideální teploty 93 – 95 stupňů. (Pokud nemáte teploměr takové teploty dosáhnete, pokud necháte vroucí vodu asi 30 sekund odstát.) Kávu zamícháme, abychom uvolnili CO2.
- Dolijeme zbytek vody a opět zamícháme.
- Na hrdlo konvičky nasadíme filtr – nestlačujeme!
- Necháme extrahovat kávu 3-4 minuty.
- Poté pomalu stlačujeme filtr, čímž oddělíme přefiltrovanou kávu od namletých zrn.
- Po stlačení filtru kávu ihned slijeme, aby se dále neextrahovala.
- Přefiltrovanou kávu necháme optimálně 2 minuty odstát, aby se uvolnily všechny chutě a aroma.
- Dobrou chuť!